Kartograficzna prezentacja sieci osadniczej w Polsce - Poławski, F. Zenon; Brzezińska-Klusek, Małgorzata (Instytut Geodezji i Kartografii, 2020)
Badania w zakresie geografii osadnictwa posiadają w Polsce bardzo długą tradycję i znaczący dorobek. Jednym z istotnych ograniczeń w zakresie współczesnych badań osadnictwa w Polsce jest problem trudności efektywnego i poprawnego metodycznie dokumentowania kartograficznego wyników badań. Zdecydowana większość prowadzonych obecnie badań ma charakter przyczynkowy, ograniczony do relatywnie niewielkich obszarów lub potraktowanych wycinkowo aspektów problemów osadniczych. Sytuacja taka powoduje utrudnienia w korzystaniu przez zespoły badawcze z nowych możliwości, jakie stwarza rozwój metodyki kartograficznej oraz wykorzystania danych teledetekcyjnych. Podjęte w Instytucie Geodezji i Kartografii próby wypracowania metodyki generowania map osadnictwa z wykorzystaniem rejestru danych satelitarnych Global Urban Footprint (GUF), przetworzeń danych w środowisku Systemów Informacji Przestrzennej przy równoczesnym wykorzystaniu wiedzy geograficznej stwarzają możliwości sprawnego, szybkiego oraz wiarygodnego pozyskiwania aktualnych danych i opracowywania tego typu map tematycznych dla dużych obszarów.
Keywords: prezentacja kartograficzna; sieć osadnicza; kartografia